Skip to main content
Beleef méér op Emslandermeer! Vlagtwedde - Zuidoost Groningen
Bungalow advies op maat
038-3856300 | | | | |

Natuur en cultuur

Natuur:

Emslandermeer in het dorp Vlagtwedde, is gelegen op het snijvlak van zand en klei. Het prachtige romantische beekdallandschap van de Ruiten AA omarmt de fietser en wandelaar. Met Smeerling met haar bijzondere boerderijen als parel van het gebied Westerwolde. Een landschappelijk contrast met het zo kenmerkende Groninger Oldambt. Het land van de Graanrepubliek. Het is groots, weids en imponerend. Onmetelijk grote polders gemaakt door mensenhanden op de kwelders. Grenzend aan Duitsland gaat de cultuur en de geschiedenis heen en weer over de grens. Hier worden verhalen verteld die onwaarschijnlijk lijken te zijn. De gebieden Emsland in Duitsland en Westerwolde aan de Nederlandse kant zijn in één gesmolten met vele grensovergangen en zelfs zo dat ze aan de Duitse kant een mengelmoes van Nederlands-Duits praten en je hier dus gewoon Nederlands kunt praten. Voor meer informatie kijk op de website van Natuurmonumenten en over de natuur de website van Westerwolde Groningen.

Emsland: Paradijs om te fietsen

Net over de grens en er toch even helemaal uit zijn. Dat is Emsland, het gebied in Duitsland dat aan de oostkant van de zeearm de Dollard ligt. Een gebied waar vooral fietsers en watersporters hun hart op kunnen halen, maar ook een paradijs voor smulpapen die dol zijn op verse garnalen. Het gebied is genoemd naar de rivier de Ems. Deze meandert rustig door zijn circa 4 km brede dal, langs dorpen en steden en door een afwisselend landschap met bossen, heide, duinen en weilanden. Een fijne bestemming voor een korte vakantie.

Emsland is vlak - het hoogste punt, de Windmühlenberg, is 99 meter boven zeeniveau - en dus uitermate geschikt voor fietsers. De regio is volledig ingesteld op fietstoerisme. Fietsen zijn overal te huur en de fietsroutes zijn duidelijk gemarkeerd. Fietstochten van meerdere dagen zijn comfortabel dankzij de Emsland-Koffer-Taxi die de bagage vervoert.

Er zijn flink wat fietsroutes uitgezet zoals de Emsland Route, de Geest-Radweg, de Küstenkanalradweg, de Emsfietsroute, Emsland Anradeln en de Hase-Ems tour. Deze laatste loopt door het landschap van de rivieren de Ems en de Hase. De route begint bij de bron van de Hase en vervolgt de Ems vanaf het punt waar de Hase in de Ems stroomt. Vanaf de fiets is het genieten van bossen, veengebieden en weilanden afgewisseld met gezellige dorpjes. Vooral het gebied rond de Hase is ronduit idyllisch te noemen. De United Countries Tour loopt gedeeltelijk door Duitsland en gedeeltelijk door Nederland. Ideaal startpunt voor wandel- en fietstochten is het romantische stadje Fürstenau.

Ideaal voor een kanotocht:

Behalve fietsen is Emsland ook een heerlijk gebied voor watersporters. De rivieren in het gebied zijn ideaal voor lange kanotochten, in de meren is het lekker zwemmen of waterskiën. Op de Ems, het Dortmund-Ems-Kanaal und het Ems-Vechte-Kanaal worden rondvaarten aangeboden. Vlak en groen, dat doet onmiddellijk denken aan golf. Inderdaad zijn er in Emsland maar liefst drie goed uitgeruste 18-holes golfbanen: in Lingen, Papenburg en Haren.

Schilderachtige stadjes en veencultuur:

De dorpen en steden in het Emsland bieden voor elk wat wils. De grootste stad van het gebied is Lingen, een vriendelijke plaats die vooral bekend staat om de gastvrijheid van haar inwoners. Kunst- en cultuurcentrum van de regio is de stad Meppen. In het meer dan 1000 jaar oude centrum worden regelmatig concerten en voorstellingen gegeven met het stadhuis (1408) en de Gymnasialkirche als decor. De oudste stad in het gebied, Haselünne, is prachtig gelegen in de bossen met daarbij een groot meer. Bezienswaardig in Haselünne is de gotische Hallenkirche, de Westerholtscher Burgmannshof en de talloze vakwerkhuizen. In het kasteel van Clemenswerth in Sögel is het Emsland-museum gevestigd. Havenstad Papenburg met meer dan 40 kilometer aan kanalen, is een oude veenkolonie. In Rhede an der Ems is het heerlijk wandelen en fietsen door de heidevelden in dit grensgebied met Nederland.

Breng ook eens een bezoek aan Appingedam waar de bewoners wegens ruimtegebrek hun keuken boven het Damsterdiep lieten uitsteken. Groningen en Appingedam zijn de twee middeleeuwse steden die de provincie rijk is. De hangende keukens zijn de beroemdste bezienswaardigheid van Appingedam.

In een 700 ha groot natuurgebied heerst er een fascinerende flora en fauna, een waar eldorado voor natuurliefhebbers. Ook de cultuurzoekers vinden hier uitgestrekte natuurreservaten en oeroude cultuurlandschap o.a. Museumsdorf. Kortom, een bezoek meer dan waard. Zie ook www.rhede-ems.de.

Uitgestrekte Veengebieden:

Het Emsland is vooral bekend als veengebied. In de regio, grenzend aan Drenthe ligt het fascinerende Internationale Natuurpark Bourtanger Moor-Bargerveen. Een beschermd gebied met veenmoerassen en een weids veenlandschap. Centraal in het gebied ligt in het plaatsje Geeste het Emsland Moormuseum.

Een paradijs voor families met kinderen is het vakantiepark Schloss Dankers. Hier kunnen de kids ravotten, zwemmen en spelen, terwijl papa en mama rustig kunnen genieten.

Groninger Borgen:

Groninger Borgen zijn fraaie buitenverblijven van jonkers uit de vorige eeuwen. In de buurt van Emslandermeer is er een aantal te bezichtigen. Sommige zijn ingericht als museum zoals de Fraeylemaborg, anderen herbergen een restaurant. Voor meer informatie kijk op Toerisme.Groningen.

Een paradijs voor families met kinderen is het vakantiepark Schloss Dankers. Hier kunnen de kids ravotten, zwemmen en spelen, terwijl papa en mama rustig kunnen genieten.

Burcht van Wedde:

Op fietsafstand, in het sfeervolle dorpje Wedde, is de Burcht een bezoek waard. Al was het alleen al om het initiatief gesteund door Liesbeth List om minder bedeelde kinderen een vakantieadres te bieden ook ondersteunen. www.burchtvanwedde.nl.

Een paradijs voor families met kinderen is het vakantiepark Schloss Dankers. Hier kunnen de kids ravotten, zwemmen en spelen, terwijl papa en mama rustig kunnen genieten.

Graan:

Ontdek dit bijzondere land aan beide zijden van de grens. Stap in de voetsporen van Frank Westerman via de Hamer en Sikkellaan en aanschouw de pracht en praal van de enorm grote boerderijen met haar versieringen in o.a. Bellingwolde en de “rode” arbeidersplaatsen als de “hongerige wolf”, www.frankwesterman.nl.

Zee:

De dijk is niet ver weg. In Termunten is zichtbaar dat ook Groningen strijd leverde tegen het hoge water. Hier worden de lekkerste visjes van Groningen gebakken. Aan de andere kant van Groningen voorbij Fivel bij de punt van Reide houdt Nederland op: wat een uitzicht! www.ecomare.nl, www.hetgroningerlandschap.nl.

De middeleeuwen:

De middeleeuwen zijn in de buurt van Emslandermeer altijd dichtbij. Het museumdorp Vesting-Bourtange en Oudeschans zijn daar voorbeelden van. Gezellige plaatsjes met leuke winkeltjes en goede restaurants zijn uw bezoek en aandacht waard. Ook in de winter is hier altijd wel iets te doen en in Bourtange zijn de winkeltjes altijd open. www.bourtange.nl, www.vesting-oudeschans.nl

Greetsiel:

Een verrassende toeristische havenplaats aan de Duitse Eems/Dollard. Ten tijde van de VOC wist deze havenplaats zich te ontwikkelen tot een belangrijk theecentrum. En dat is tot op de dag van vandaag nog zo. We bevelen u deze trekpleister van harte aan. www.greetsiel.de.

Uitkijktoren Reiderwolde:

Aan de oostzijde van Blauwestad ligt het natuurgebied Reiderwolde. Op één van de heuvels, in het zuidelijke deel van het natuurgebied, staat een steenrode uitkijktoren van 7,20 meter hoog. Vanuit hier heb je een uitstekend uitzicht over het hele gebied.

In dit gebied van ongeveer 200 hectare zijn verschillende bossen, graslanden, moerassen, poelen en heuvels te vinden. Langs verschillende fiets- en wandelpaden staan fruitbomen, waarvan je appels, peren en pruimen kunt plukken.

Op één van de heuvels, in het zuidelijke deel van het natuurgebied, staat een steenrode uitkijktoren van 7,20 meter hoog. Vanuit hier heb je een uitstekend uitzicht over het hele gebied. Zo kun je onder andere Blauwestad, Winschoten, Finsterwolde en Beerta zien.

Contactgegevens

Bungalowpark Emslandermeer
Emsland Verhuur vof
Laan van Westerwolde 8
9541 ZA Vlagtwedde
Tel. (038) 38 56 300
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Contactformulier

Copyright: Recreamax B.V. 2024